کارشناسان اقتصادی معتقدند فروش اوراق سکه و انجام حراجهای متعدد میتواند منجر به کاهش حباب سکه شود.
به گزارش کارآفرينان نيوز افزایش بیسابقه قیمت طلا و سکه در بازار به دلیل افزایش قیمت انس و نرخ دلار در بازار بوده است. البته نباید از افزایش حباب نیز در انواع سکه تا بیش از ۲۷ درصد نیز گذشت. بانک مرکزی در سال گذشته برای کنترل قیمتها در بازار طلا و سکه سیاستهای مختلفی را اجرا کرده است که برخی از این سیاستها موفق و برخی دیگر ناموفق بوده است.
فروش اوراق راهی برای جذب نقدینگی
اما سال گذشته بازارساز بهمنظور مدیریت بازار طلا و سکه، فروش سکه در مرکز مبادله را انجام داده است که آمار آن را مرکز مبادله داده است. یکی از راهکارهایی که بانک مرکزی برای جذب نقدینگی ارائه کرده است، فروش اوراق طلاست که میتواند به دلیل جذابیت بالایی که دارد راهی مطمئن در زمینه جذب پول های سرگردان در بین مردم باشد.کارشناسان اقتصادی معتقدند بهترین ابزار در شرایط فعلی که نقدینگی را جمعآوری میکند و میتوان ازآنجهت سرمایهگذاری در تولید استفاده کرد، فروش اوراق طلا است که بانک مرکزی پیش از عید خبر آن را اعلام و قرار شده است امسال عملیاتی شود.
معامله ۱۶ تن شمش طلا در سال ۱۴۰۳
علی سعیدی، مدیرعامل مرکز مبادله ایران میگوید که ۹۳ تن طلا در ۱۱ماهه ابتدایی سال گذشته وارد کشور شده است؛ حدود ۱۶ تن طلا از میزان طلای وارد شده بابت رفع تعهد صادرکنندگان بوده که در مرکز مبادله معامله شده است.مدیرعامل مرکز مبادله ایران ادامه داد: طی سال ۱۴۰۳ در مجموع ۸۳۳ قطعه سکه در حراجهای مرکز مبادله ایران فروخته شده است؛ این میزان سکه حدود ۴ تن شمش برآورد میشود. ضمن اینکه بانک مرکزی حدود ۲.۳ تن شمش مازاد در حراجهای شمش طلا را برای مصارف خود خرید کرده است.
شرایط مطلوب ذخایر طلای بانک مرکزی
این آمارها نشان میدهد که اولاً با تدابیر بانک مرکزی و واردات شمش طلا، ذخایر این بانک به نحو مطلوبی افزایش داشته است. ثانیاً بخش مهمی از مصرف ضرب سکه عرضه شده در حراجها از بازار شمش طلای مرکز مبادله جایگزین شده است. ثالثاً از ابتدا قرار بر این بود که صرفاً شمش طلای وارد شده باهدف رفع تعهد ارزی، در تالار طلای مرکز مبادله عرضه شود و طبیعتاً مابقی طلای وارد شده یا به ذخایر استراتژیک بانک مرکزی افزوده شده یا به مصارف تولیدکنندگان مصنوعات طلا رسیده است.
چگونه حباب سکه تخلیه می شود؟
کامران رحیمی، کارشناس اقتصاد ایران در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس گفت: بانک مرکزی باید از ابزارهای مختلف برای جذب نقدینگی سرگردان در جامعه استفاده کند.این کارشناس اقتصادی ادامه داد: فروش اوراق سکه یکی از راهکارهای مهمی است که بانک مرکزی برای جذب نقدینگی در سال گذشته ارائه کرده است. اما هنوز اجرایی نشده است.وی افزود: البته سازمان بورس با فروش این اوراق مخالف است که باید هماهنگی بینبخشی اتفاق بیفتد. رحیمی تأکید کرد: انجم حراجهای فروش سکه مانند آنچه در سال ۱۴۰۳ رخ داد نیز میتواند در زمینه کاهش حباب سکه تأثیر زیادی داشته باشد. فروش اوراق نیز در منجر به تخلیه این حباب خواهد شد.