وزیر اقتصاد در حالی به دنبال حل مشکلات اقتصادی کشور با عضویت در fatf است که پیش از این میگفت ۹۰ درصد تجارت کشور از راههای تحریم ناپذیر انجام میشود به همین خاطر لیست سیاه fatf تاثیری بر روی تجارت ما ندارد.
به گزارش کارآفرينان نيوز این روزها که fatf به موضوع داغ رسانهای تبدیل شده است و اعضای هیئت دولت نیز برخی با قاطعیت و برخی با شک و تردید کلید حل مشکلات اقتصادی کشور را پیوستن به fatf معرفی میکنند، یک اظهار نظر بیشتر از بقیه توجهها را به خود جلب کرده است. بهمن ماه سال ۹۸ زمانی که عبدالناصر همتی وزیر اقتصاد فعلی، ریاست بانک مرکزی را بر عهده داشت در حاشیه ششمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی در جمع خبرنگاران میگوید: قبلا هم گفتهام هر اتفاقی درباره افایتیاف بیفتد از آنجایی که 90 درصد معاملات تجاری ما از مسیرهای تحریمناپذیر انجام میشود نمیتواند تاثیری در این مقطع در بازار ارز و روابط تجاری ما داشته باشد.همتی در ادامه صحبتهایش به این مسئله تاکید میکند که به خاطر تحریم آمریکا و فشاری که آمریکا به کشورهای دوست ما وارد میکند خیلی از بانکها با ما همکاری نمیکنند ولی چگونه از ابتدای سال 35/5 میلیارد دلار تامین ارز برای واردات انجام شده است؟ همین مسیر را باز هم ادامه میدهیم.
حالا چند سال از آن زمان گذشته است. عبدالناصر همتی بار دیگر در حلقه مدیران اقتصادی کشور قرار گرفته است، تحریمها همچنان وجود دارند و fatf نیز ایران را از لیست سیاه خود خارج نکرده است، اما وزیر اقتصاد فعلی و رئیس اسبق بانک مرکزی دیدگاههای جدیدی ارائه کرده است.
شباهت FIFA و FATF از نظر وزیر اقتصاد
شهریور ماه امسال او در یک گفتگوی تلویزیونی میگوید: fatf مانند فیفا است وقتی نباشد انگار فقط با تیمهای محلی بازی میکنیم. ما نمیتوانیم فقط با بانکهای کوچک و ناشناس همکاری کنیم. اگر بخواهیم با بانکهای بزرگ کار کنیم اولین چیزی که از ما میخواهند مسئله fatf است. او آبان ماه امسال در همایش توسعه ملی صادرات غیر نفتی بار دیگر درباره ضرورت پیوستن به fatf صحبت کرد و گفت: برخی دوستان عنوان میکنند وقتی که ما تحریم هستیم پس چه نیازی به عضویت در این گروه است. من شش دلیل را اعلام میکنم که نشان میدهد عضویت و تعامل با این گروه ضروری است.یکی از دلایل وزیر اقتصاد این است که حضور در لیست سیاه fatf به تحریمهای آمریکا مشروعیت میدهد؛ ما چرا باید به این تحریمها مشروعیت بدهیم؟با توجه به یکسان بودن شرایط ایران از لحاظ تحریمی و وضعیت ایران در fatf به نظر میرسد علت تغییر این صحبتها را باید در رویکرد دولت چهاردهم برای حل مشکلات اقتصادی جستجو کرد. همچنان که رئیس جمهور نیز اعتقاد دارد «بدون حل مسئله fatf نمیتوان هیچ کاری انجام داد.»به نظر میرسد دولت چهاردهم قصد دارد همچون دولت یازدهم شانس خود را برای تعامل با غرب امتحان کند که البته شروع این تعامل را حل مسئله fatf میداند.