تنها در یک سال، تخلفات حرکات نمایشی در تهران ۵۹ درصد بیشتر شدهاند؛ خیابانها حالا نه مسیر عبور که صحنه مرگ و نمایش قدرتاند.
به گزارش کارآفرينان نيوز «این دیگه عمرش به دنیا نیست، یا خودشو میکشه یا یکی دیگه رو…» این را رانندهای که شاهد حرکات نمایشی خودروی کوئیک در خیابانهای زاهدان بود، میگوید. در پی رصدهای انجامشده از طریق شبکههای اجتماعی با پیگیری پلیس راهور استان سیستان و بلوچستان این راننده شناسایی و خودروی او برای سیر مراحل قانونی توقیف و به پارکینگ منتقل شد.
بر اساس گزارشهای مختلف از منابع رسمی، در سال ۱۴۰۳، تخلفات مربوط به حرکات نمایشی در تهران ۵۹ درصد افزایشیافته است.
بر اساس آمارها، در سال گذشته بیش از ۳۰۰ نفر بر اثر تصادفاتی که با حرکات نمایشی در رانندگی مرتبط بودهاند، جان خود را از دستدادهاند و هزاران نفر دیگر به طور جدی آسیبدیدهاند.همچنین طبق دادههای رسمی، حدود ۹۰ تا ۹۵ درصد از تصادفات رانندگی در ایران به خطای انسانی مربوط میشود که حرکات نمایشی یکی از نمودهای پرخطر آن است.
مطالعات نشان میدهد که حرکات نمایشی در رانندگی، شدیداً تحتتأثیر فضای مجازی و رسانههاست؛ جایی که برخی برای جلبتوجه، خطر را به نمایش میگذارند. در ایران، این حرکات برای برخی جوانان به نماد قدرت و مهارت تبدیل شده؛ نمایشی پنهان اما پرخطر که گاهی بهایش جان انسانهاست.
مهدی جلالی، استاد جامعهشناسی دانشگاه تهران، میگوید که ریشه این رفتارهای پرخطر را باید در بسترهای اجتماعی جستوجو کرد. «حرکات نمایشی بیشتر ناشی از نارضایتی اجتماعی و نیاز به جلبتوجه است؛ تلاشی برای خودنمایی و زیرسؤالبردن هنجارهای تثبیتشده.» اما ایرج نوروزی، کارشناس روانشناسی اجتماعی، مسئله را فردیتر میبیند و میگوید که «این رفتارها بیش از آنکه برخاسته از ساختارهای اجتماعی باشد، نشانهای از بحران هویت و ناتوانی فرد در پذیرش قانون است. ریشه آن را باید در درون افراد و مشکلات روانی یا خانوادگیشان جست.»
معصومه زارعی، جامعهشناس، معتقد است که فرهنگسازی، هرچند زمانبر است، اما بهترین راهکار بلندمدت برای کاهش تصادفهاست و در کنار آموزش، باید قانونگذاری و اعمال جرائم بازدارنده نیز جدی گرفته شود. به گفته او، آموزش از سنین پایین، بهویژه در مدارس، تأثیر ماندگارتری دارد و میتواند رفتار رانندگی آینده را شکل دهد.