مدیرعامل شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی گفت: پس از انقلاب ورزشگاههای خوبی در کشور ساخته شده اما آنها را خوب تبلیغ نکردیم.
به گزارش کارآفرينان نيوز حسین طلا در گفتوگو با خبرنگار ورزشی درباره شرایط فعلی ورزشگاه آزادی پس از بهسازی بخش غربی این استادیوم، اظهار داشت: از اسفند سال گذشته به شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی آمدم، با ۲ موضوع مواجه شدم. تقریبا ۲۶ الزام از سمت سازمان لیگ برای ورزشگاه آزادی ارسال شده بود که بخشی از آنها به شرکت تجهیز برمیگشت و درباره برخی نیز باید معماری عوض میشد. مثلا یکی از تاکیدها درباره تونل خبرنگاران بود که اصلا چنین چیزی نداشتیم یا باید رختکنها از ضلع شرقی به ضلع غربی میآمد. وی افزود: نکته دومی که با آن مواجه شدیم، این بود که از لحاظ سازه اشکالاتی به ورزشگاه وارد شده بود که دستگاههای ذیربط به آن ورود کرده و روی برخی سکوها اجازه حضور هواداران را نمیدادند. هم قسمتی که سازه ناپایدار بیشتری داشت و هم ۹۰ درصد الزامات در بخش بخش غربی بود. به دلیل فرسودگی تاسیسات برق، مکانیک و موتورخانه زیر مجموعه مستقر در ضلع غربی، به سازه هم آسیب خورده بود.مدیرعامل شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی اضافه کرد: مجبور بودیم هم ضلع غربی را مقاومسازی کرده و هم استانداردسازی کنیم. در تاریخ ۶ فروردین جلسهای در وزارت ورزش برگزار و به ما این موضوع ابلاغ شد. اطلاع دارید که در آن تاریخ بودجه بسته شده بود اما وزارت خانه قبول کرد از محل اعتبارات خودش در موضوع ۲۷ صدم درصد عددی را برای این پروژه ببینیم.
طلا ادامه داد: راهکار ما برای به سرعت جلو رفتن کار، عقد قرارداد با یک مجموعه قوی مثل قرارگاه خاتم الانبیا که البته دولتی هم است، کار را جلو ببریم زیرا امکان دارد تزریق منابع مالی با توجه به تنوع مسائل از یک پیمانکار برنیاید. لازم بود مجموعه قدرتری را وارد کار کنیم. در نهایت قبول کردند از این قرارگاه دعوت کنیم. قرارگاه هم در ابتدا به راحتی قبول نکرد اما با توجه به نگاه ملی که همه ما داریم، در نهایت وارد کار شد. طبق مکاتبه با سازمان برنامه، مراحل ترک تشریفات انجام شد. پس از آن مراحل مربوط به جداول و موضوعات مختلف را در سازمان برنامه حل و در نهایت ۱۷ تیر ۱۴۰۳ قرارداد را با قرارگاه منعقد کردیم.وی اضافه کرد: یک روز بعد استادیوم را تحویل مجموعه قرارگاه خاتم دادیم. این مجموعه دولتی نیز باید مراحل خود را برای همکاری با یک پیمانکار طی میکرد. در مجموع از اول شهریور کار را به شکل جدی با تعداد کارگر و پیمانکاران زیاد، شروع کردیم. این قرارداد برای کل کاسه ورزشگاه حدود یک سال و نیم بود.
مدیرعامل شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی عنوان کرد: به دلیل شکل گرفتن مطالبه اجتماعی، احمد دنیامالی امر فرمود اکثر الزامات AFC که در بخش غربی است، جمع کنید و سپس در فاز دوم و سوم سراغ سایر بخشها بروید. به همین خاطر کاری که الان انجام شده تنها مربوط به فاز اول است. هرچند این فاز قلب پروژه و در سختترین جای ورزشگاه بود. حداقل هم نیاز داشت حدود چهار ماه دیگر برای آن کار کنیم اما با دستور وزیر و آن مطالبه عمومی، ما هم تمام تیمها را شبانهروزی پای کار گذاشتیم تا به پایان آذر که وزیر وعده داده بود برسیم.طلا ادامه داد: برخی اقدامات نیز الزاما فقط برای بخش غربی نیست. مثلا برجهای نور ۱۶۰۰ لوکس بود که الان برای کل ورزشگاه به ۲۳۰۰ لوکس رسیده است. تعداد اسکوربردها نیز به ۲ افزایش یافت و صفحه آن نیز به ۱۴۰ رسید. کیفیت این اسکوربردها نیز 4K شد. تونل خبرنگاران نیز به این شکل نیست که در هر بخش یک تونل داشته باشیم. رختکن میهمان و میزبان در بخش غربی تعبیه شد یا تاسیسات موتورخانهها برای چمن، VIP و CIP نیز در همین بخش ایجاد شد که اینها مربوط به کل ورزشگاه میشود.
وی درخصوص اینکه چه زمانی میتوان شاهد همسانسازی صندلیهای کل ورزشگاه بود، تصریح کرد: مقاومسازی ما ۲ قسمت دارد. سبکسازی و استحکام پایهها. برای قسمت اول باید این نکته را بگوییم که بخشی از سکوها خراب شده است. یک سری از مشکلات در ستونهای نگهدارنده مربوط به نشت آب بود که با نمک تنقلات تماشاگران ادغام شده و به سازه آسیب رسانده بود. مدیرعامل شرکت توسعه اضافه کرد: دستورالعملهای قدیمی معمولا میگفتند سکو هرچه سنگینتر باشد، مستحکمتر است اما الان در دستورالعملهای چنین نگاهی نیست. الان سکوها را برمیداریم و با گذاشتن تیرها و آب بندی کردن، گرادین سکوها را نصب میکنیم. تقریبا به ازای هر متر مربع، سکوها حدود ۱۶۰ کیلوگرم سبک میشود. این کار سبکسازی است.
طلا ادامه داد: قسمت دوم مربوط به ستونها است. همه ستونهای آسیب خورده یا ستونهایی که فونداسیون قوی ندارند با نظارت مشاور مقاومساز بررسی میشود. برای هر کدام لازم است فونداسیون را قوی میکنیم و برای ستونهای دیگر نیز ژاکت بندی و تزریق بتن خواهیم داشت. برخی هم اگر لازم باشد، میکروبزدایی خواهیم داشت. این کار هم مقاومسازی است.وی عنوان کرد: پس از انجام شدن این مراحل، برای یکدست سازی باید معماری انجام شود و سپس به سراغ نازککاری و نصب صندلی میرویم. قرارداد ما با مجموعه قرارگاه خاتم یک سال و نیم است. هرچه قدر دوستان مسابقات کمتری در ورزشگاه برگزار کرده و تنها بازیهای ملی یا مسابقاتی مثل دربی را در آزادی برنامهریزی کنند سرعت عمل ما برای نوسازی بیشتر خواهد شد.مدیرعامل شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی درباره وضعیت سایر استادیومهای زیر نظر این شرکت، گفت: شرکت توسعه استادیوم میسازد و تحویل میدهد. ما به نوعی پیمانکار دولت هستیم و وقتی کار به اتمام برسد، دیگر بهرهبردار نخواهیم بود. بلکه بهرهبرداری و نگهداری از استادیومها به جز آزادی در اختیار اداره کل ورزش و جوانان هر استان است. طلا درمورد ارزیابیاش از شرایط کلی ورزشگاههای کشور، اظهار داشت: مهدی تاج، مجموعه فدراسیون و سازمان لیگ حدود ۵_۶ ماه قبل کاری را در موضوع استانداردسازی استادیومها شروع کردند. قبل از اینکه AFC مجموعه ورزشگاههای ما را ممیزی کند، خود فدراسیون و سازمان لیگ کار را شروع کردند. نظارت و ممیزی مثلا درباره سازه، صندلیها، ورود و خروج، نور و ... انجام شد که کنفدراسیون عملا آنها را در چک لیست خود دارد. ای کاش از سالهای گذشته این کار انجام میشد.
وی اضافه کرد: اگر هر سال با همین دست فرمان جلو رفته و نظارت بیشتری روی استادیومها داشتیم، با چنین فشاری مواجه نمیشدیم. راحتتر میتوانستیم کار خود را انجام بدهیم اما از آنجایی که این ممیزی دیر شروع شد و به ورزشگاهها بیتوجه بودیم، شرایط سخت شد. نگهداری استادیوم فقط برعهده متولی ورزشگاه نیست بلکه دستگاههای مربوطه نظارتی نیز باید مسائلی را بررسی کنند. تا وقتی فدراسیون و سازمان لیگ مدیرعامل باشگاه را ملزم نکنند، او نمیتواند به سهامداران خودش با مجموعههای دیگر فشار آورده و بگوید برای برگزاری مسابقه چنین استانداردهایی میخواهیم. اینکه بگوییم بیتوجهی فقط مربوط به متولیان بوده شاید بحث کاملی نباشد.مدیرعامل شرکت توسعه نگهداری اماکن ورزشی درباره اینکه داود رفعتی به تازگی مدعی شد اگر کلیت را در نظر بگیریم ایران بین ۶_۵ کشور برتر آسیا از لحاظ ظرفیت و کیفیت ورزشگاهها قرار میگیرد، توضیح داد: دلیلش همین کاری است که به تازگی انجام شد. از ۸_۷ ماه قبل مهدی تاج جلسات منسجمی را شروع کرد. خودش در اکثر جلسات حضور یافته و من هم به عنوان نماینده وزارت ورزش حاضر شدم. همه مجموعهها متعهد شدند کار را دنبال کنند. این فشار باید ۱۰ یا ۵ سال پیش میآمد. عیبی ندارد که الان آماده است اما از این به بعد باید نظارتها را بیشتر کنیم تا شرایط ورزشگاهها بهتر از گذشته شود.
طلا درباره منتفی شدن ساخت ورزشگاه جدید تهران، توضیح داد: کسی منکر این موضوع نیست که ما به ورزشگاه جدید نیاز داریم. تمام داشته ما در تهران ورزشگاه آزادی است. البته استادیومهای خیلی خوبی در کشور ساختهایم. یکی از مشکلات کار این بود ورزشگاههایی که پس از انقلاب ساخته شدند، به خوبی درموردشان تبلیغ نشد. این نقطه ضعف در کار وجود داشت. ورزشگاههایی مثل یادگار امام تبریز، نقش جهان اصفهان، فولاد آرهنا اهواز، امام رضا(ع) مشهد و... کوچک نبودند اما تبلیغ نکردیم و همه اذهان به سمت ورزشگاه آزادی آمد.وی افزود: با توجه به اضافه شدن برخی رشتهها به ورزشهای المپیکی قرار شد در شهر آفتاب یک مجموعه کامل مثل دهکده المپیک شامل استادیوم، سالن، دریاچه و.... ساخته شود. دولت فعلی میگوید با توجه به شرایط مالی فعلی، الان اولویت ما ساخت مجموعه نیست. نه اینکه بحث در کل منتفی شده باشد. صحبت درباره اینکه در آینده چه اتفاقی خواهد افتاد برعهده دولت است اما از نظر من هم باید این مجموعه ساخته شود.مدیرعامل شرکت توسعه گفت: از داشتههای خود نیز به خوبی نگهداری نکردیم. مثلا ورزشگاه تختی در گوشهای از تهران متروکه مانده اما تا زمان تعطیل نشدن ورزشگاه آزادی، کسی سراغش نرفت. درحالیکه این مجموعه نیز میتواند مثل شهدای شهرقدس یک ورزشگاه خوب باشد. نوسازی استادیوم آزادی سبب شد به داشتههای دیگر خودمان نیز توجه کنیم.