تعیین تکلیف هفدهمین جشنواره موسیقی نواحی، دستور وزیر فرهنگ برای اصلاح سند موسیقی، انتصاب سرپرست دفتر موسیقی، انتشار نماهنگهایی به مناسبت گرامیداشت پنجمین سالگرد شهادت سردار دلها از مهمترین خبرهای موسیقی دومین هفته دیماه بود.
به گزارش کارآفرينان نيوز حوزه موسیقی یکی از عرصههای هنری کشورمان است که این هفته علاوه بر فعالیتهای جاری نهادهای فرهنگی و هنری در این حوزه، شاهد رویدادهای مختلفی همچون معرفی شورای سیاستگذاری و دبیر هفدهمین جشنواره موسیقی نواحی، انتصاب سرپرست دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، دستور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برای اصلاح سند ملی موسیقی، انتشار نماهنگهایی به مناسبت گرامیداشت پنجمین سالگرد شهادت سردار حاج قاسم سلیمانی بود، در این گزارش به مهمترین رویدادهای موسیقی در هفته گذشته میپردازیم. تعیین تکلیف هفدهمین جشنواره موسیقی نواحی
انجمن موسیقی ایران مردادماه امسال فراخوان هفدهمین جشنواره منطقهای موسیقی نواحی ایران را پیرامون «ایران فرهنگی؛ طبقهبندی موسیقایی و تغییرات» منتشر کرد. قرار بود بخش اول این دوره از جشنواره در پنج منطقه ایران در مهرماه امسال، در یک گستره ملی به همت دفتر موسیقی معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، توسط انجمن موسیقی ایران و با همکاری ادارات کل فرهنگ و ارشاد استانهای سراسر کشور به صورت غیر رقابتی برگزار شود که تاکنون این جشنواره برگزار نشده است.
این هفته، نادره رضایی معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با محمدعلی طالبی استاندار، محسن روحی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان، احمد صدری دبیر پیشین جشنواره موسیقی نواحی دیدار کرده و درباره ظرفیتهای استان کرمان در برگزاری جشنواره نواحی و دیگر رویدادهای هنری گفتوگو کردند. در پی این دیدار و گفتوگو برگزاری هفدهمین جشنواره موسیقی نواحی در کرمان قوت گرفت.
پیرو این نشست، معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دهم دی ماه، طی احکامی جداگانه اعضای شورای سیاستگذاری هفدهمین جشنواره موسیقی نواحی را معرفی کرد که منصوره ثابتزاده، هوشنگجاوید، بابک خضرایی، محمدعلی مرآتی و احمد صدری اعضای این شورا هستند.
همچنین ۱۲ دی ماه معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با پیشنهاد شورای سیاستگذاری هفدهمین جشنواره موسیقی نواحی،فواد توحیدی را به عنوان دبیر این جشنواره انتخاب و معرفی کرد. انتصاب سرپرست دفتر موسیقی
اداره کل موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی این هفته با تغییرات دیگری همراه بود، رضایی معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ۱۲ دیماه طی حکمی احمد صدری را به عنوان سرپرست دفتر موسیقی این وزارتخانه منصوب کرد.
بر این اساس، امیرحسین سمیعی که از هفتم دیماه سال گذشته عهدهدار این سمت بود، از دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خداحافظی کرد. انتشار «الگوهای ردیف میرزا عبدالله»
کتاب «الگوهای ردیف میرزا عبدالله» پدر موسیقی دستگاهی ایران با پژوهش و تحقیق جهانشاه صارمی مدرس، نوازنده تار و سهتار و سرپرست گروه موسیقی «نهفت»، همراه با سه لوح فشرده منتشر شد.
در مقدمه کتاب آمده است: «ردیف در حقیقت دستور زبان موسیقی ایرانی است که بدون دستیابی به محتوای آن، هنرجوی موسیقی توانایی رسیدن به بیانی اصولی و ریشهدار در اصالت نخواهد داشت. با وجود پیچیدگیهای خاص در ردیف که درک عمیق از آنها نیازمند سالها تلاش و ممارست در آموزش است، شناخت قالبها و الگوهایی شاخص در ردیف نه تنها میتواند راهگشای تحقق این اهداف باشد بلکه ابزاری اولیه برای رسیدن به مقولهای به نام بداههنوازی است.» رونمایی از آثار موسیقایی و تجلیل از مفاخر موسیقی ایثار
سومین «شب موسیقی و سرود ایثار» نهم دیماه با حضور یعقوب سلیمانی معاون فرهنگی و آموزشی، محمد کرماللهی معاون امور هنری بنیاد شهید و امور ایثارگران، غلامحسین نصرالله مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران شهرستانهای استان تهران، جمعی از مسئولان و هنرمندان در تالار سوره حوزه هنری انقلاب اسلامی برگزار شد.
در این آیین از هنرمندان فعال عرصه موسیقی ایثار و شهادت تجلیل شد، عبدالجبار کاکایی شاعر و ترانهسرای آلبوم «از ایران نگذشتیم»، مصطفی محدثی خراسانی شاعر آلبوم «از ایران نگذشتیم»، میلاد عرفانپور شاعر آلبوم «مژده یوسف»، امیرحسین سمیعی آهنگساز آلبوم «از ایران نگذشتیم»، امیرسهیل سرافرازی آهنگساز آلبوم «سهگانه شهدا»، بامداد فلاحتی خواننده آلبوم «از ایران نگذشتیم»، احمد رمضی آهنگساز آلبوم «مژده یوسف»، حسینعلیشاپور خواننده آلبوم «از ایران نگذشتیم»، سبحان منکشف خواننده نوجوان آلبوم «مژده یوسف» از جمله این هنرمندان بودند.
همچنین در این آیین از آلبومهای سرود «علمداران خورشید- سنگر ایران- مردان خدا-مژده یوسف»، «از ایران نگذشتیم» با خوانندگی محمد معتمدی، حسین علیشاپور، وحید تاج، بامداد فلاحتی، عزیز لطفی، سیدرسول آل احمد و پوستر سومین جشنواره ملی موسیقی «نوای مهر» رونمایی شد. کمک ۷ میلیارد تومانی محسن چاوشی برای آزادی زندانیان محسن چاوشی آهنگساز و خواننده موسیقی پاپ از هنرمندانی است که بیش از ۲۰ سال عاشقانهها و دردهای جامعه خود را در قالب آثار موسیقایی روایت میکند، وی در این مدت کنسرت موسیقی برگزار نکرده است اما طرفداران بسیاری دارد و با رعایت اخلاق حرفهای و احترام به مخاطبان و طرفداران خود فعالیت خود را در این زمینه ادامه میهد.
چاوشی علاوه بر راهاندازی «جمعیت حیدر» برای حمایت از ایتام، نیازمندان و تهیه و توزیع ارزاق با راهاندازی پویشهایی در صفحههای شخصی خود در فضای مجازی، فعالیتهای اجتماعی و خیرخواهانه بسیاری انجام داده است که از جمله آنها میتوان به تامین کمک هزینه درمان، آزادی زندانیان جرایم غیرعمد و تأمین مبلغ دیه برای نجات از اعدام اشاره کرد. سیداسدالله جولاییرئیس هیات امنای ستاد دیه کشور نهم دیماه در نشست خبری اعلام کرد: تاکنون پویشهای مختلفی در کشور برگزار شده است. در این راستا با حمایت محسن چاوشی یکی از خوانندگان مطرح کشور و در قالب پویشهای مختلف ۷ میلیارد تومان کمک مردمی در سراسر کشور جمعآوری و با این مبلغی ۶۰۰ زندانی آزاد شدند. تقدیر «سونی میوزیک» از تهیهکننده ایرانی
Sony Music که سالانه بهترینهای حوزههای مختلف را در اقصی نقاط جهان شناسایی و از آنان به پاس «تلاش برای ترویج و تاثیرگذاری در سلیقه شنیداری مردمان جهان» تقدیر میکند، نشان طلایی خود را این بار به میلاد ماهانراد تهیهکننده ایرانی تقدیم کرد.
Gold Record Award عنوان جایزهای است که ماهانراد پس از برگزاری چند تور کنسرت ایرانی در کانادا و برگزاری کنسرت ستاره موسیقی جهان ریچارد کلایدرمن در این کشور از سوی Sony Music Canada دریافت کرده است.
در توضیح این جایزه که برای دفتر کانادای «لیما رکوردز» ارسال شده، آمده است: «آقای میلاد ماهانراد، مدیرعامل و رئیس کمپانی «لیما رکوردز»؛ از شما بابت تلاش برای ارتقای سلیقه شنیداری مخاطبان موسیقی و تاثیرگذاری در فرهنگ موسیقی مخاطبان این کشور ممنونیم. امید است این تلاش در سالهای آینده نیز تداوم داشته باشد.» دستور وزیر فرهنگ برای اصلاح سند موسیقی
یکصد و دهمین جلسه شورای هنر دهم دیماه به ریاست سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و با حضور حجتالاسلام و المسلمین عبدالحسین خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، اعضای شورای هنر و اعضای هیات مدیره خانه موسیقی با موضوع بررسی وضعیت موسیقی برگزار شد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این جلسه اظهار داشت: سند موسیقی به مقدار قابل توجهی مورد وفاق نسبی است و گامی رو به جلو محسوب میشود. باید ستادی که برای اجرای سند موسیقی در نظر گرفته شده به خوبی در اجرای سند فعال باشد و به گونهای عمل کند که احساس شود سندنویسیها فایده دارد.
وی گفت: از آقای خسروپناه تقاضا دارم که از اجرای سند موسیقی مراقبت شود و شورا و البته خود ما در برابر تخلفات ایستادگی کنیم تا به رویه تبدیل نشود؛ در همین راستا از دبیر شورا میخواهیم که گزارش جامع از اجرایی شدن سند موسیقی از زمان تصویب تاکنون ارائه دهد و مواقعی که این سند اجرایی نشده است مشخص شود تا وزارت ارشاد اقدامات لازم را انجام دهد.
صالحی با اشاره به اینکه هر سندی میتواند اصلاحاتی داشته باشد که بر بهبود عملکرد آن تاثیر گذارد، افزود: بر همین اساس، اصلاحیه سند موسیقی نیز در دستور کار قرار گیرد. حوزه موسیقی مسائل متکثری دارد اما باید توافقی با اصحاب موسیقی داشته باشیم مبنی بر اینکه مسائل پایه این حوزه کدام است تا بر حل مسائل پیشران تمرکز یابیم.
همچنین در این جلسه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به ضرورت بازنگری در سند موسیقی، خواستار توجه جدی به پیوند حکمت و موسیقی و لزوم تغییر رویکرد مدیریتی به حکمرانی در این حوزه شد و گفت: رویکرد مسالهمحور، راهحل چالشهای این حوزه است.
براساس مصوبه این جلسه، شورای هنر با همکاری خانه موسیقی باید نظام مسائل و اولویتهای حوزه موسیقی کشور را ارائه دهد، ستاد اجرایی موسیقی کشور نیز به استناد سند موسیقی به طور جدی فعالیت خود را آغاز و همه دستگاههای عضو موظف به همکاری است. علاوه بر آن ستاد موسیقی کشور اصلاحات مورد نیاز سند موسیقی را به شورای هنر ارائه کند و گزارش اجرای سند موسیقی نیز در فواصل زمانی ارائه شود. اعلام کنسرت زمستانی ارکستر سمفونیک تهران
روابط عمومی بنیاد رودکی این هفته اعلام کرد که نخستین کنسرت زمستانی ارکستر سمفونیک تهران با عنوان «سرزمینهای سپید» به رهبری حامد گارسچی با اجرای قطعاتی مشهور از موسیقی کلاسیک جهانی سهشنبه و چهارشنبه- ۱۸ و ۱۹ دی ماه-از ساعت ۲۱:۳۰در تالار وحدت برگزار خواهد شد. این ارکستر از شهریورماه امسال با رهبران مهمان به روی صحنه میرود.
همچنین این هفته اعلام شد کهمجید درخشانیآهنگساز و نوازنده پیشکسوت تار با همراهی گروه «اکباتان» و خوانندگی وحید تاج پس از هفت سال در کشورمان به روی صحنه میرود. این کنسرت چهارشنبه- ۱۹ دی ماه- ساعت ۲۱ در مجتمع بوعلی همدان برگزار میشود.
برپایی کنسرت نمایش «در بند توام» ویژه بانوان به نویسندگی و کارگردانی مینا بیات هفتم دی در برج آزادی، اجرای رایگان گروه موسیقی «آتر» به سرپرستی سهراب فتحعلیزاده و خوانندگی امیرحسین استیری هشتم دی در سی و هشتمین شب موسیقی فرهنگسرای ارسباران، اجرای بداههنوازی پیانو پیمان یزدانیان و کمانچه حسام اینانلو هشتم دی در تالار وحدت، گروه تنبورنوازان «نسل خلیل» به سرپرستی و خوانندگی هژیر مهرافروز با همراهی عبدالجبار کاکایی و عبدالحمید ضیایی نهم دی در قالب چهاردهمین رویداد «مهر مولانا» در تالار وحدت، اجرای زنده موسیقی محیطی «شب پیانو» با هنرمندی محمد فروردین ۱۱ دی در بیست و نهمین برنامه «دلکوک» خانه هنرمندان ایران از برنامههای موسیقایی این هفته بودند. انتشار «تُرک ختا» تا «سیب» این هفته تکآهنگهایی نیز منتشر شدند؛ «تُرک ختا» با شعری از خواجوی کرمانی، آهنگسازی، تنظیم و خوانندگی عبدالحسین مختاباد در گوشه مخالف سهگاه منتشر شد. این اثر برای ارکستر فیلارمونیک تنظیم شده است.
نوازندگان؛ محسن حسینی (سنتور)، علیرضا دریایی (ویولن و کمانچه)، فرهاد ابراهیمخانی (نی)، نیما دلنوازی (تار و تارباس)، بابک میرزایی (عود)، داود منادی (ویولنسل)، میلاد قریشی (تنبک و دف)، نوید شابیگی صدابردار، استودیو آرشاویر، محسن حسینی ناظر ضبط از دیگر هنرمندان و عوامل اجرایی این اثر هستند که توسط موسسه آوای هنر منتشر شده است.
مختاباد آبانماه امسال نیز قطعه موسیقی «آن لحظهها» را با شعری از محمدرضا شفیعی کدکنی، آهنگسازی و تنظیم خود منتشر کرده است. همچنین کارگاه آموزشی آنلاین «جادوی صدا» با تدریس این خواننده و آهنگساز ششم بهمن ماه (۲۵ ژانویه) برگزار خواهد شد.
قطعه «روشنایی» با آهنگسازی و نوازندگی تار حمید بهروزینیا، نوازندگی کمانچه نوید دهقان و نوازندگی تنبک مریم ملا منتشر شد. این قطعه در چارچوب چهارمضراب است و با حفظ گوشههای آوازی ابوعطا با نگاهی نوین آمیخته شده است.
قطعه موسیقی «سیب» با شعری از زندهیادحمید مصدق، آهنگسازی علی موثقی و خوانندگی حمید غلامعلی خواننده پیشکسوت موسیقی پاپمنتشر شد. زندهیاد آندره آرزومانیان (پیانو)، بابک ریاحیپور (گیتارباس)، بهنامابطحی (درام) و میلاد فرهودی (میکس و مسترینگ) از نوازندگان و هنرمندان این اثر هستند. انتشار نماهنگهایی برای سالگرد شهادت سردار دلها
این هفته به مناسبت گرامیداشت پنجمین سالگرد شهادت سردار حاج قاسم سلیمانی سردار دلها در سیزدهم دی ماه، نماهنگهایی منتشر شدند. نماهنگهای «نگاه تو» با صدای مصطفی راغب، «مرد» با صدای علیرضا افتخاری، با شعری از محمدمهدی سیار و ️آهنگسازی مسعود سخاوتدوست از جمله این آثار است. امین ملکزاده کارگردانی و محمدرضا شفیعی تهیهکنندگی این آثار را برعهده داشتند که به سفارش «بنیاد مکتب حاج قاسم» تولید شده و «موسسه فرهنگی هنری صاد» مجری طرح آن است.
در ادامه نماهنگ «مرد» را ببینید:نماهنگ «سردار ما» نیز به کارگردانی سیدمهدی حسینیمنش و آهنگسازی امید روشنبین به مناسبت یادبود شهید سردار حاج قاسم سلیمانی با همکاری مشترک مرکز هنری رسانهای نهضت و خانه تولیدات جوان سیمرغ تولید شده است.
متن این اثر توسط یک گروه ۶ نفره از شاعران؛ مجتبی خرسندی، سمانه خلفزاده، فراز ملکیان، یاسین جلالزهی، بهنام فرشی، احمد ایرانینسب گردآوری شده و در آن، ۶ گروه سرود؛ شمیم یاس تهران، رهروان ولایت چابهار، آوای انقلاب خرمآباد، سردار سلیمانی زنجان، مهدی یار بابل، زهرائیون اهواز با گویشهای مختلف به اجرای قطعاتی پرداختهاند. تصویربرداری آن در ۶ شهر مختلف ایران از جمله تهران، زنجان، اهواز، خرمآباد، بابل و چابهار بوده است.
همچنین اختتامیه جشنواره تولید سرود نغمههای قاسم، همزمان با پنجمین سالگرد شهادت حاج قاسم سلیمانی ۱۳ و ۱۴ دی ماه در شیراز برگزار میشود و ۲۰ گروه شرکتکننده به اجرای برنامه میپردازند.