توجه به هوش مصنوعی، کتاب صوتی، بازیهای ویدیویی و ... از برنامههای نمایشگاه کتاب فرانکفورت است؛ جمهوری اسلامی نیز برای سومین دوره در این نمایشگاه حضور ندارد و ائتلاف بینالمللی «ناشران حامی فلسطین» خواهان قطع رابطه نمایشگاه با اسرائیل شدهاند.
به گزارش کارآفرينان نيوز هفتاد و ششمین دوره از نمایشگاه بینالمللی کتاب فرانکفورت ۲۵ مهر کار خود را آغاز میکند. مسؤولین این دوره از نمایشگاه از اجرای برنامههای جدید و متنوعی خبر دادهاند و نمایشگاه امسال با شعار «reading» به ماهیت چندوجهی نشر در عصر دیجیتال پرداخته است.یورگن بوس، مدیر نمایشگاه کتاب فرانکفورت میگوید: «مطالعه برای صنعت و تجارت ما ضروری است و مهم نیست که از کدام رسانه استفاده میکنیم. این میتواند یک کتاب صوتی باشد، میتواند یک پادکست باشد، میتواند هر چیزی باشد.» او تأکید میکند، آنچه ضروری است، نقش نمایشگاه در حمایت از نشر، سواد، نوشتن، و تبادل آزاد افکار در «پیشرفت فرهنگ، تمدن و خود دموکراسی» است.با وجود چالشهای اقتصادی جهانی و جنگها در اوکراین و خاورمیانه، بوس میگوید این نمایشگاه شاهد مشارکت قوی از سراسر جهان است. ایتالیا مهمان افتخاری امسال با موضوع «Radici nel Futuro» (ریشهها در آینده) است و با غرفهای که شبیه به یک میدان ایتالیایی طراحی شده، در آن حضور دارد.این نمایشگاه همچنین یک استیج آسیایی جدید را اختصاص داده است تا بینشهایی در مورد ادبیات و انتشارات منطقه آسیا و اقیانوسیه ارائه دهد. بوس میگوید: «امسال شاهد بازگشت بازدیدکنندگان بیشتری از آسیا به نمایشگاه هستیم، از جمله از چین و ژاپن و همچنین فیلیپین ـ که مهمان افتخاری ما در سال ۲۰۲۵ است.»
هوش مصنوعی همچنین یک موضوع داغ برای صنعت نشر است، زیرا در این نمایشگاه رویدادها و بحثهای متعددی در مورد چگونگی تأثیر هوش مصنوعی بر انتشار، از تولید محتوا گرفته تا مدیریت حقوق برگزار میشود.این بحثها فرصتها و چالشهای ارائه شده توسط هوش مصنوعی، از جمله تاثیر بالقوه آن بر قانون کپیرایت و فرآیند خلاق را بررسی میکند.همچنین در نمایشگاه امسال تأکید بیشتری بر کتابهای صوتی ـ که همچنان به رشد قوی در سراسر جهان ادامه میدهند ـ خواهد بود؛ از جمله یک برنامه تمام روز در روز چهارشنبه در استودیو فرانکفورت.این نمایشگاه اکنون بهدنبال ایجاد روابط نزدیکتر با سازندگان صنعت بازیهای ویدیویی است و یک مرکز تجاری بازی جدید راهاندازی کرده است که نتیجه همکاری بین نمایشگاه کتاب فرانکفورت و نمایشگاه کتاب کودک بولونیاست. تمرکز بر ارائه فرصتهایی برای ناشران و سایر تولیدکنندگان محتوا برای ارتباط با عرضه کنندگان مستقل بازیهاست.این در حالی است که ائتلاف بینالمللی «ناشران حامی فلسطین» در نامهای سرگشاده از برگزارکنندگان نمایشگاه کتاب فرانکفورت خواست تا روابط خود را با اسرائیل قطع و اقدامات این رژیم علیه مردم فلسطین را محکوم کنند.
سال گذشته، برگزارکنندگان نمایشگاه همچنین مراسم اهدای بزرگترین جایزه نمایشگاه به نویسنده فلسطینی، خانم عدنیه شبلی را لغو کردند. او در رمان «جزئیات کوچک» به تجاوز گروهی و قتل یک دختر فلسطینی توسط سربازان اسرائیلی پرداخته بود. تعدادی از سازمانهای بزرگ نشر عرب در اعتراض به لغو این برنامه از نمایشگاه سال گذشته خارج شدند.یورگن باس نیز بعد از طوفانالاقصی با محکوم کردن حماس اعلام کرده بود که در این دوره میخواهیم صدای رژیم صهیونیستی باشیم.جمهوری اسلامی نیز برای سومین دوره متوالی از حضور در این نمایشگاه انصراف داده است؛ چرا که مسئولین نمایشگاه بعد از اتفاقات سال ۱۴۰۱ اعلام کردند ««از فعالیت و اعتراضات ایران حمایت میکنیم.». سالهای گذشته هم دستاندرکاران این نمایشگاه به منافقین اجازه داده بودند که غرفه ایران را با سروصدا و شعارهای ساختارشکن به هم بریزند. یاسر احمدوند معاون فرهنگی وزیر ارشاد در شهریورماه امسال به خبرگزاری فارس اعلام کرد که هنوز رویکرد آنها تغییری نکرده است؛ پس باز هم در آن شرکت نمیکنیمنمایشگاه کتاب فرانکفورت بزرگترین نمایشگاه کتاب دنیاست. بیش از ۷۰۰۰ ناشر از بیش از ۱۰۰ کشور مختلف در آن شرکت میکنند. دسترسی به نمایشگاه در روزهای نخست محدود به متخصصان صنعت چاپ و نشر است و از روز سوم عموم مردم نیز میتوانند از آن بهرهمند شوند. امسال هفتادوششمین دوره نمایشگاه کتاب فرانکفورت از ۱۶ تا ۲۰ اکتبر ۲۰۲۴ (برابر ۲۵ تا ۲۹ مهرماه ۱۴۰۳) در آلمان برگزار میشود.