پنجشنبه ۲۰ فروردين ۱۴۰۵ - ۲۰:۱۶
کد مطلب : 10515
جالب است ۰
توسعه ترانزیت ریلی، فرصتی برای تبدیل ایران به کریدور اصلی تجارت بین‌المللی است. با اقداماتی که در جهت تسهیل تجارت و توسعه اقتصادی انجام شده، ایران در مسیر تحول قرار گرفته است. امری که با توجه به تلاش رقبا برای دور زدن کشورمان، نیازمند توجه ویژه و همکاری همه دستگاه‌های ذی‌ربط است.
توسعه ترانزیت ریلی؛ فرصتی برای تبدیل ایران به کریدور اصلی تجارت بین‌المللی
به گزارش کارآفرينان نيوز توسعه مسیرهای ترانزیتی و ترانزیت ریلی کشور، هم تکلیف قانون برنامه هفتم پیشرفت بوده و هم مورد تاکید مسئولان بالادستی کشور یعنی رئیس‌جمهور، وزیر راه و شهرسازی و همچنین مدیرعامل راه آهن است.
در دولت چهاردهم با اعتمادی که به راه آهن شکل گرفت و اختیاراتی که درخصوص سیاست‌های تعرفه‌ای به آن داده شد، شاهد عقد تفاهم‌نامه‌ای بین‌المللی متعدد بودیم. همچنین دیپلماسی گسترده ریلی با کشورهایی که منافع ما درگیر آن بود، برقرار شد.
در این راستا، فقط در موضوع ترانزیت ریلی چین به اتحادیه اروپا از مسیر ایران، مسئولان راه آهن با برگزاری جلسات مختلف توانستند کشورهای طول این مسیر را قانع کنند که مسیر ایران به عنوان مسیری تاریخی با قدمت هزاران ساله، می‌تواند کوتاه‌ترین، ارزان‌ترین و امن‌ترین مسیر برای ارسال کالاها و محوله‌ها باشد؛ هرچند با هدفگذاری صورت گرفته هنوز فاصله زیادی داریم و باید تلاش‌ها و اقدامات در این عرصه چندین برابر شود.
همچنین باید سایر سازمان‌ها و دستگاه‌های ذیربط به کمک صنعت ریلی کشورمان بشتابند تا این صنعت عظیم که به‌عنوان صنعتی پاک، ایمن و ارزان مطرح است را بیش از پیش توسعه دهیم.
این در حالی است که رقبا به شدت و با سرعت در حال توسعه کریدورها هستند. همچنین کشورمان به دلیل تحریم‌های ظالمانه و بین‌المللی تحت فشار است و همین مساله کار ما را سخت کرده است که یک نا امنی روانی برای صاحبان بار و افرادی که باید مسیر حمل و نقل را تعیین کنند، شکل گرفته است.
با این حال در سالی که گذشت اقدامات خوب و قابل توجهی در جهت توسعه کریدورهای ریلی در کشور و در تعامل با سایر کشورهای همسایه، CIS و طول مسیرهای ترانزیتی شاهد بودیم.
مطابق تکلیف قانونی، در برنامه هفتم توسعه باید به سهم ۱۰ میلیون تن ترانزیت ریلی از مجموع ۴۰ میلیون تن ترانزیت بار (در شقوق مختلف حمل و نقلی) برسیم و در همین راستا راه آهن جمهوری اسلامی ایران در تلاش است ترانزیت حدود ۲ میلیون تنی ریلی فعلی را گام به گام و به‌تدریج تا پایان برنامه هفتم پنج برابر کند.
فعال‌سازی کریدور ایران برای اتصال چین به اروپا
در این زمینه، شهریار نقی‌زاده مدیر کل بازرگانی خارجی راه آهن جمهوری اسلامی ایران در گفت‌و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا به برخی از اقدامات انجام شده در سالی که گذشت اشاره کرد و اظهار داشت: فعال‌سازی کریدور شرق- غرب (شاخه جنوبی) که از ایران عبور می‌کند، یکی از اقدامات شاخص انجام شده در سال ۱۴۰۴ بود.
وی بیان داشت: این کریدور که چین را به اتحادیه اروپا متصل می‌کند، در سال‌های گذشته غیرفعال بود اما در سال جاری موفق شدیم شاخه جنوبی را که هم‌مسیر با جاده ابریشم است را فعال کنیم.
نقی‌زاده خاطرنشان کرد: تا روز پنجم بهمن‌ماه ۶۵ قطار کانتینری از مبدا چین به مقصد ایران عازم شده که افزون بر سه‌هزار کانتینر ۴۰ فوتی بوده است.
وی گفت: این رویه تا پایان سال ادامه یافت و پیش‌بینی می شود تردد قطارها از این مسیر تا پایان سال از ۸۰ قطار عبور کند.
مدیر کل بازرگانی خارجی راه آهن افزود: هدفگذاری ما برای این مسیر در سال ۱۴۰۵، عبور دست‌کم ۳۰۰ قطار است که دستاورد بزرگی محسوب خواهد شد.
توسعه ترانزیت ریلی؛ فرصتی برای تبدیل ایران به کریدور اصلی تجارت بین‌المللی
عبور آزمایشی موفق قطار چین- لهستان از مسیر ایران
وی تاکید کرد: مهمتر از این موضوع، ادامه حرکت این قطارها به سمت اتحادیه اروپا است. در این راستا در سال ۱۴۰۴ یک رام قطار به صورت آزمایشی با موفقیت از چین به لهستان (از مسیر ایران) عبور کرد. مسیری که از نظر زمان و هزینه نسبت به سایر مسیرها مزیت داشت و برای سال آینده برنامه ریزی شده تا عبور قطارهای چین به سمت اروپا را از مسیر ایران توسعه دهیم.
نقی‌زاده گفت: در کریدور شمال- جنوب هم اتفاقات خوبی را شاهد بودیم. در این راستا افزون بر ۷۰ قطار از روسیه و بلاروس وارد کشورمان شد. بخشی از این قطارها ترانزیتی بودند؛ به‌عبارتی محموله‌ها با عبور از مرزهای اینچه‌برون یا آستارا به شکل ریلی تا بنادر جنوبی ایران ادامه حرکت دادند و پس از آن به کشورهای خلیج‌فارس یا هند ترانزیت شدند یا برعکس، بارهایی از بنادر جنوبی کشور به روسیه منتقل شدند.
وی ادامه‌داد: در سالی که گذشت عبور نخستین قطار ترانزیتی مسکو- تهران را شاهد بودیم که در مدت ۱۰ روز طی طریق کرد. همچنین نخستین قطار بلاروس از مینسک (پایتخت این کشور) طی مدت ۱۱ روز وارد بندر خشک آپرین شد.
توسعه ترانزیت ریلی؛ فرصتی برای تبدیل ایران به کریدور اصلی تجارت بین‌المللی
رشد ۱۷ برابری تبادلات ریلی با افغانستان
مدیر کل بازرگانی خارجی راه آهن اظهار داشت: در حوزه افغانستان، در مرز ریلی تازه‌تاسیس شمتیغ به عملکرد فوق‌العاده‌ای دست یافتیم؛ به طوری که در مبادلات از طریق ریلی با این کشور رشد ۱۷ برابری نسبت به سال ۱۴۰۳ به ثبت رسید.
وی گفت: مطابق آمارها تا روز پنجم اسفندماه میزان کالاها و محموله‌های ارسالی از ۶۵۰ هزار تن عبور کرد و پیش‌بینی شد تا پایان سال از ۷۵۰ هزار تن نیز عبور کند. دست‌کم ۱۵۰ هزار تن از این محموله‌ها ترانزیتی بود؛ به‌عبارتی این محموله‌ها از دیگر کشورها و از مسیر ایران به افغانستان ترانزیت شد.
نقی‌زاده بیان‌داشت: هدفگذاری ما برای سال ۱۴۰۵، عبور ۲ میلیون تن بار و کالا از مرز شمتیغ است که به راحتی دست‌یافتنی است.
عبور نخستین قطارهای ترانزیتی از کشورمان در سال ۱۴۰۴
وی در ادامه افزود: در سالی که گذشت عبور نخستین قطار ترانزیتی از ترکیه به افغانستان (از مسیر ایران) را شاهد بودیم که اتفاق مهمی بود. همچنین اولین قطار اکو از ترکیه به کشورهای CIS از مسیر کشورمان عبور کرد و به‌عبارتی مسیر ترانزیتی جاده ابریشم را طی کرد.
این مقام مسئول راه آهن با اشاره به برنامه ریزی برای حرکت قطار اسلام‌آباد- تهران- استانبول، خاطرنشان‌کرد: مطابق برنامه ریزی انجام شده، این مهم تا پایان ۱۴۰۴ با به‌سازی مسیر میرجاوه به زاهدان عملیاتی خواهد شد.
وی خاطرنشان‌کرد: همه این موارد نویدبخش یک سال بسیار خوب در حوزه حمل و نقل ریلی و به‌ویژه ترانزیت ریلی خواهد بود.
رکوردشکنی حمل ریلی بین‌المللی در روز پنجم اسفند ماه
مدیرکل بازرگانی خارجی راه‌آهن در ادامه با بیان اینکه روز سه‌شنبه (پنجم اسفند ماه ۱۴۰۴)، میزان حمل و نقل ریلی بین المللی کشور از مرز ۵ میلیون تن عبور کرد، گفت: به این ترتیب رکورد جدیدی در تاریخ حمل و نقل ریلی کشور به ثبت رسید.
نقی‌زاده افزود: جمع حمل و نقل ریلی بین المللی کشور در سال ۱۴۰۳ نیز به ۵ میلیون تن رسیده بود، اما امسال این رکورد در پنجمین روز از اسفند ماه ثبت شد که نسبت به سال گذشته در این روز ۷ درصد رشد نشان می‌دهد.
وی بیان‌داشت: اهمیت این دستاورد از آن جهت است که تحت شدیدترین فشارهای تحریمی و سیاسی که به‌طور قطع حمل و نقل ریلی بین المللی را نیز تحت تاثیر قرار داده است، حاصل شد.
نقی‌زاده خاطرنشان‌کرد: کشورهایی که کالاهایشان را از مسیر ایران عبور می‌دهند، در تیررس تحریم‌های آمریکا و تحریم‌های اتحادیه اروپا هستند و همین مساله کار ما را بسیار سخت کرده است. با این حال ما نیز تلاش‌های خود در جهت خنثی کردن این تحریم‌ها را چند برابر کردیم.
مدیرکل بازرگانی خارجی راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران خاطرنشان‌کرد: امسال و با تلاش‌های انجام شده، با عقد تفاهم‌نامه‌های دو و چند جانبه با کشورهای همسایه، همچنین با کشورهای طول مسیر این کریدورها و با دیپلماسی گسترده ریلی موفق شدیم این عملکرد را از دل تفاهم‌نامه‌های بین‌المللی استخراج کنیم.
اشاره نقی‌زاده به تفاهم‌نامه ۶‌ جانبه در مسیر ریلی چین به اروپا با کشورهای طول مسیر، تفاهم‌نامه سه جانبه در مسیر کریدور شمال جنوب با روسیه ترکمنستان (در شاخه شرقی) و با جمهوری آذربایجان (در شاخه غربی) و همچنین تفاهمنامه سه جانبه بین ایران، پاکستان و ترکیه است.
توسعه ترانزیت ریلی؛ فرصتی برای تبدیل ایران به کریدور اصلی تجارت بین‌المللی
توسعه کریدورهایی برای دور زدن ایران/ هوشیار باشیم
به گزارش ایرنا، در حال حاضر کشورمان در محاصره حدود ۹ کریدور هم‌مسیر با جریان بار است که از جمله آنها در شاخه شمالی کریدور شرق به غرب، شاخه میانی کریدور شرق به غرب و شاخه‌های متعدد کریدور شمال به جنوب قابل اشاره است.
همچنین در شاخه‌های متعدد کریدور شمال- جنوب می‌توان به کریدور میانی شمالی، کریدور «ترنس کاسپین»، کریدور «سیپک»، کریدور «لاجورد»، «محور توسعه»، «محور میانی»، کریدور «فاو»، کریدور «زنگه‌زور» و ... اشاره کرد که ماموریت همه آنها دور زدن ایران است.
بر این اساس ما باید با دقت و سرعت و با همه توان نسبت به افزایش مزیت‌های کریدوری و مزیت‌های عبور کالا از کشورمان اقدام کنیم؛ ظرفیتی که در برنامه هفتم پیشرفت دیده شده و سازمان‌ها را مکلف کرده تا در کمترین زمان ممکن با صرف کمترین هزینه نسبت به توسعه راهگذرهای عبوری از ایران کمک کنند.

انتهای خبر/
http://karafarinannews.ir/vdcbssb8.rhbg8piuur.html
نام شما
آدرس ايميل شما