رؤیای ورود هوش مصنوعی در همه ارکان زندگی بشر روز به روز بیشتر به واقعیت میرسد و حالا نخستین داروی ساخته شده با هوش مصنوعی نیز تولید شده است و این دست ساخته اعجاب انگیز( هوش مصنوعی)، روز به روز پایش را بیشتر در زندگی بشر دراز میکند!
درمان بیماران با هوش مصنوعی؛ رؤیایی که شکل واقعیت به خود میگیرد
16 آبان 1402 ساعت 10:46
رؤیای ورود هوش مصنوعی در همه ارکان زندگی بشر روز به روز بیشتر به واقعیت میرسد و حالا نخستین داروی ساخته شده با هوش مصنوعی نیز تولید شده است و این دست ساخته اعجاب انگیز( هوش مصنوعی)، روز به روز پایش را بیشتر در زندگی بشر دراز میکند!
به گزارش کارآفرينان نيوزهوش مصنوعی قرار است زندگی انسانها را راحت تر و بهتر کند. یکی از زمینههایی که هوش مصنوعی میتواند بسیار کارآمد باشد و کیفیت زندگی انسان ها را بالاتر ببرد، خدمات درمان، سلامتی و پزشکی است. به طور کلی استفاده از هوش مصنوعی در فرآیندهای درمانی و پزشکی و… باعث میشود که کمک بزرگی برای پزشکان و بیماران و همچنین برای بیمارستانهایی که از این فناوری استفاده میکنند، داشته باشد.
کاربرد هوش مصنوعی در زمینه درمان و پزشکی
هوش مصنوعی کاربردهای بیشماری در زمینه پزشکی و درمان دارد. معنی این کاربرهای بیشمار آن است که از تشخیص ارتباط بین کدهای ژنتیکی گرفته تا استفاده از رباتهای هوش مصنوعی برای عملهای جراحی دشوار، همه و همه در زمره کاربرهای هوش مصنوعی در زمینه پزشکی است. هوش مصنوعی با همه این کاربردهایش توانسته دوره مدرنی را در خدمات درمان و سلامتی ایجاد کند و آن را به سطح دیگری ببرد.
توسعه داروهای جدید مبتنی بر هوش مصنوعی
صنعت داروسازی همواره هزینه بسیار زیادی را برای تحقیق و توسعه دارد که لازمه این تحقیقات هزارات ساعت زمان و هزاران نیروی انسانی است که این موارد بودجههای سرسام آوری میطلبد. آمار نشان داده که انجام آزمایشهای پزشکی بر روی هر دارو حدود ۲.۶ میلیارد دلار هزینه نیاز دارد؛ در حالی که تنها ۱۰ درصد از داروهایی که مورد آزمایش قرار میگیرند، قابلیت عرضه به بازار را دارند. با توجه به همه این موارد کمپانیهای داروسازی با توجه به کاربردهای زیادی که هوش مصنوعی میتواند در این زمینه به همراه داشته باشد، به سمت استفاده از هوش مصنوعی رفتهاند.
با استفاده از نوآوریهای جدید هوش مصنوعی در صنعت بهداشت و درمان، میتوان به تجربه بیمار بهبود بخشید و علاوه بر آن به پرسنل بیمارستان کمک کرد تا میلیونها نقطه داده را سریعتر و مؤثرتر پردازش کنند.
جمع آوری و مدیریت داده ها و اطلاعات پزشکی با استفاده از هوش مصنوعی
یکی از مرزهای بعدی که قرار است توسط کلان دادهها فتح شود، بدون شک صنعت بهداشت و درمان خواهد بود. اطلاعات بسیار با ارزش بعضی اوقات در میان میلیون ها داده از بین میرود و این امر باعث میشود تا زیان های چند صد میلیارد دلاری به این صنعت وارد شود. علاوه بر آن، عدم توانایی در اتصال نقاط مهم دادهها، ایجاد داروهای جدید، تولید داروهای پیشگیری و روند تشخیص مناسب را کند میکند.
بسیاری از فعالان در صنعت بهداشت و درمان برای جلوگیری از این ضرر و زیانها به هوش مصنوعی روی آوردهاند. این فناوری توانایی آن را دارد که میلیونها داده را در چند دقیقه تجزیه و تحلیل کند و اطلاعاتی را از آنها استخراج کند که برای بدست آوردن آنها به صرف زمان زیادی نیازمند بودهایم.
علیرضا زالی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: در طول ۱۰ سال اخیر در کشورهای صنعتی تداخلات دارویی ناخواسته جزو ۱۰ علت اول مرگ و میر بوده است.
وی با اشاره به اینکه تداخلات دارویی یکی از مهمترین مسائل نظام سلامت در تمام کشورهای دنیاست، عنوان کرد: سومین علت مرگ و میر ناشی از خطای پزشکی مربوط به تداخلات دارویی است. در طول ۱۰ سال اخیر در کشورهای صنعتی تداخلات دارویی ناخواسته جزو ۱۰ علت اول مرگ و میر بوده است.
لزوم به کارگیری هوش مصنوعی برای جلوگیری از تداخلات دارویی
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در ادامه با اشاره به پیچیدگی موضوع تداخل و عوارض داروها و شانس بروز خطا در این زمینه گفت: تداخلات دارویی روز به روز رو به افزایش است و نیاز به استفاده از ظرفیت ابزارهای دیگر مشاهده میشود که هوش مصنوعی یکی از همین ابزارهاست.
زالی اشاره به نقش پررنگ هوش مصنوعی در حوزه داروسازی، گفت: از هر ۱۰ هزار پروژه یک دارو استخراج میشود که ممکن است تنها ۱۰ درصد اثربخشی داشته باشد. یک داروی استاندارد با مولکول جدید با حفظ اثربخشی و ایمنی بین ۱۰ تا ۱۵ سال زمان میبرد تا وارد بازار شود. هوش مصنوعی تمام این مسیرها را کوتاه کرده است و از میانبرها بهترین گزینه را انتخاب میکند. مسیر سنتز داروها و سناریوهای جدید در سیر کشف داروها با دانش هوش مصنوعی هموار خواهد شد.
ساخت اولین دارو توسط هوش مصنوعی!
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در ادامه به تولید اولین داروی مصنوع و ساخته شده توسط هوش مصنوعی اشاره کرد و افزود: داروی ns018_055 برای درمان فیبروز ریوی طراحی شد و پس از اخذ تاییدیهها به تولید رسید. پیش بینی میشود در آینده نزدیک تعداد زیادی دارو به کمک دانش هوش مصنوعی به سرعت تولید شود.
وی بیان کرد: میکرورباتهایی در حال طراحی شدن هستند که وظیفه حمل دارو و رساندن آن به بافت مشخصی از بدن را بر عهده دارند و این موضوع جز با استفاده از هوش مصنوعی امکانپذیر نیست. بر همین اساس علم پزشکی شاهد تحول بزرگی با کاهش عوارض داروها در بیماریهای مزمن و صعبالعلاج خواهد بود.
زالی در خصوص فواید بهرهگیری از دانش هوش مصنوعی در تولید داروها، ادامه داد: با هوش مصنوعی ظرفیت عوارض دارویی مؤلفهها و پارامترهای مرتبط با دارو به طور همزمان مشخص میشود. از طرفی در این مسیر از ظرفیت شبکههای عصبی نیز بهره گرفته میشود. وظیفه شبکههای عصبی مصنوعی در هوش مصنوعی پردازش الگوریتمها و آینده نگری است. هوش مصنوعی میتواند یاد بگیرد، توانمندیهای خود را افزایش دهد و بازتابی از مغز انسان باشد. قدرت یادگیری هوش مصنوعی میتواند در پیشبینی حوادث دارویی به ما کمک کند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی از به میدان آمدن تعداد زیادی از شرکتهای دانش بنیان در مسیر بهرهگیری از ظرفیت هوش مصنوعی خبر داد و افزود: در حوزه نرمافزاری پیشرفتهای قابل ملاحظهای داشتهایم بیش از ۵۰ برنامه در کشور طراحی شده است که در بیمارستانها قابل استفاده است.
به گفته وی، نرمافزارهای نسخه نویس و انتخاب داروها با عوارض کمتر به کمک دانش هوش مصنوعی، گجتهای سلامت محور از جمله ساعتهای هوشمند و لباسها و پوششهایی که همزمان فاکتورهای سلامت شخص را در اختیار پزشک قرار میدهد از جمله این ابزارها محسوب میشود.
هوش مصنوعی علم داروسازی را متحول خواهد کرد
زالی با بیان اینکه به کمک بهرهگیری از ظرفیت هوش مصنوعی، علم داروسازی دنیا شاهد تحولی عظیم خواهد بود، عنوان کرد: بهرهگیری از نرمافزارهای به روز منجر به کاهش هزینه و زمان خواهد شد. در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در زمان بحران کرونا این مهم را تجربه کردیم.
کد مطلب: 324